Selvtillit og selvfølelse

Da min eldste var baby, for snart 15 år siden (!), leste jeg boka "Ditt kompetente barn" av Jesper Juul. Det var første gang jeg forstod at det var forskjell på selvtillit og selvfølelse.

Siri Abrahamsen fra Verdifabrikken forklarer det på en fin måte i sitt foredrag om "Gleding". Hun viser et bilde av et stort, flott eiketre. Selvfølelsen er stammen på treet, mens selvtilliten er trekronen. Stammen holder hele treet oppreist, mens grenene vifter i vinden og viser seg frem. Hvis trekronen blir for stor og stammen for liten, vil treet falle...

Selv har jeg vokst opp med den foreldregenerasjonen som roser ved å si ”Du er så flink”. Kort fortalt har dette medført til at jeg har en ganske ekstrem selvtillit – jeg føler at jeg vil klare stort sett det aller meste, uansett hvor urealistisk det kan være.

Når det gjelder min selvfølelse, er det noe helt annet. Hele livet har jeg vært veldig avhengig av positive tilbakemeldinger fra de rundt meg. Dette har hemmet meg på flere området og jeg kjenner dypt inni meg  – barna mine skal ikke ha det slik!

Min "mission in life" er nå derfor å sørge for at barna mine har en skikkelig solid stamme. En stamme som vil støtte dem resten av livet, hjelpe dem med å ta de riktige valgene og stå for dem, til å tørre å lytte til sin indre stemme hvis det er noe inni dem som skurrer, og ikke ukritisk bare følge vennene sine - rett og slett bli fornuftige og trygge voksne.

Jeg har forresten et lite minikurs "3 trinn til å gi barna god selvfølelse". Her får du flere metoder for å øke selvfølelsen til barn. Du får vite hvorfor vi ikke bør rose ved å bruke ordet "flink", du vil lære hva du kan si i stedet for ordet "flink" og få 3 effektive trinn til å bygge barns selvfølelse.

Klikk her for å få minikurset helt gratis

For å bygge barnas selvfølelse er det aller viktigste å alltid vise dem vår kjærlighet, men det er også veldig viktig å virkelig se dem, lytte til dem, vise at vi setter pris på deres meninger.

Vi kan også sette barna våre i situasjoner hvor de får mestringsfølelse, og vi kan lære dem å lytte til og å stole på sine egne følelser. Dette er dessverre ingen "quick fix", men metoder som må trenes på.

Så, da er det bare å brette opp ermene og sette i gang med å trene på de metodene som skal hjelpe meg til å hjelpe barna mine. Etterhvert får jeg finne ut hvordan jeg skal "fikse" meg selv også...

Har du også en jobb å gjøre, kanskje?

1 kommentar

En WordPress-kommentator
 

Hei, dette er en kommentar. For å starte med moderering, redigering og sletting av kommentarer, vennligst gå til Kommentar-skjermen i kontrollpanelet. Kommentar-avatarer kommer fra Gravatar.
Les mer...
Les mindre
  Avbryt

Legg igjen en kommentar