Hvordan gi barn bedre selvfølelse?

God selvtillit er "kjekt å ha", da det kan gjøre det lettere å overkomme visse hindringer og hjelpe deg til å "hoppe i det", når det er nødvendig.

Når det gjelder selvfølelse er vi vel alle enige i at en solid selvfølelse er essensielt for at vi skal ha den nødvendige tryggheten og styrken for å kunne overleve.

For å bygge våre barns selvfølelse bør vi begynne så tidlig som mulig. En effektiv måte vi kan hjelpe barna våre å bygge opp selvfølelse på er å hjelpe det med å evaluere seg selv og ikke basere seg på tilbakemeldinger fra oss!

Dette vil bygge opp den indre "stammen" og gi dem en trygghet videre i livet.

Det er flere måter å gjøre dette på. Du kan oppmuntre barnet til selvstendighet ved å la det gjøre/finne ut av/løse ting selv. Det gir barnet ditt en god mestringsfølelse.

Men det som kanskje hjelper mest er når vi skal rose barnet vårt. Når vi roser skal vi kun beskrive det vi ser barnet har gjort, og hva vi selv føler, helt objektivt uten å evaluere!

Da vil nemlig barnet ditt evaluere seg selv, og dermed bygge sin egen selvfølelse! Det høres vel logisk og enkelt ut?

For meg blir det som å snakke et helt nytt språk. Jeg synes nemlig det er kjempevanskelig å ikke evaluere. Alltid slenger jeg på en liten: ”så flott!”, ”godt jobba!”, ”det var kjempebra!”...  Det er nesten sånn at jeg må bite av meg tunga for å klare å droppe den evalueringen... 

Det som hjelper meg er å tenke på hvor viktig det er at barna våre lærer å evaluere seg selv. At de ikke blir avhengige av andres vurdering av dem, men selv kan vurdere at de er gode nok!  

Så nå er det bare å trene på å rose på den riktige måten. Det trengs trening, det er sikkert kg visst, men jammen er det verdt det!

Jeg vil gjerne gi deg en liten gave i forbindelse med hvordan å bygge barnas selvfølelse.

Hvis du klikker her, kan du registrere deg og få minikurset "3 trinn til å gi ditt barn god selvfølelse" helt gratis!

Her lærer du litt om forskjellen mellom selvfølelse og selvtillit, hvorfor selvfølelse er så viktig, og du får 3 trinn til hvordan du kan konkret kan hjelpe barnet ditt til å bygge selvfølelsen sin. 

Og du? De trinnene kan faktisk oppleves som litt magisk. Prøv!

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar