Litt magi i hverdagen?

Hvem har ikke opplevd at barnet slår seg vrang akkurat når det passer minst? Det skjer gjerne på vei ut døra, rett før de skal legge seg, eller når du er på ditt mest slitne og tålmodigheten er forsvunnet for lengst.

Datteren elsker å kjøre slalom og hun vil helst være i bakken fra heisen åpner til den stenger. Dette var en sånn dag. Hun og jeg var på vei hjem. Vi hadde kjørt hele dagen, fikk med oss dagens siste tur i heisen før den stengte og vi var begge møre og gode i beina. Rett og slett kjempeslitne begge to.

Tilbake til hytta er det et stykke å gå med skia på skulderen. Hun tok mine staver og jeg tok skia hennes og vi begynte på hjemveien. Halvveis sa det stopp. Hun satte seg ned i snøen med tårene sprutende til alle kanter, mens hun sterkt uttrykte sin uvilje til å gå en eneste meter til. Alt bare rant over. Du vet sikkert hvordan det er.

Vanligvis hadde jeg sagt noe lignende: ”Å, kom igjen da. Dette klarer du. Du har to sterke bein, og det er ikke langt igjen. Snart hjemme! Det nytter ikke å bare sitte her i snøen.”  Jeg vet godt hvordan det ville endt - i en enda større krise...

I stedet kom jeg på en av metodene i ”Hvordan snakke...”. Gi barn i fantasien det de ikke kan få i virkeligheten.

Dermed sa jeg: ”Jeg ser at du er sliten. Kjempesliten! Det er jeg også. – Tenk om vi kunne fly hjem! Lempe skiene, stavene og kroppene våre inn i flyet, ta av og lande rett foran hytta?” Øynene hennes lyste opp og hun var helt med på notene. ”Å ja! Tenk om vi kunne flydd over alt, hele tiden! Vi kunne hatt ett fly hver og flydd hvor vi ville. Men da hadde det blitt fullt i lufta! Vi hadde sikkert krasjet ofte...” og diskusjonen fortsatte.  Før vi visste ordet av det stod vi foran hyttedøra. En potensiell krise ble forvandlet til en hyggelig tur.

Denne metoden virker faktisk på voksne også. Tenk deg f.eks at du og mannen din rusler en tur i byen og går forbi en klesbutikk. Utstillingsvinduet har en flott kjole som du vet er altfor dyr, men du kan ikke la være å drømme litt.

Mannen din sier: ”Bare glem det. Du vet vi ikke har råd til den kjolen.” Selv om du vet at det er sant, blir du kanskje litt irritert. Tenk om han i stedet hadde sagt. ”Du hadde sett fantastisk ut i den kjolen. Skulle virkelig ønsket at vi hadde hatt råd til den.” Med en slik respons hadde i alle fall jeg følt meg sett og forstått, og skuffelsen over å ikke kunne kjøpe kjolen hadde blitt vesentlig mindre.

En tidligere kursdeltager kopierte min fly-historie på sin datter som ikke ville gå til barnehagen om morgenen. Hver dag var en kamp. Etter at hun introduserte flydrømmen, endte det med at de fikk hyggelige turer som hver dag begynte med: ”Mamma, hvor skal vi fly i dag?

Prøv! Det er nesten litt magisk...

 

Min erfaring er at det kan være utfordrende å lære seg å snakke med disse metodene. Det trengs trening! Du kan få hjelp ved å delta på et kurs. Det er stadig oppstart av nye kurs. Sjekk denne linken for mer informasjon, eller gå inn her for påmelding.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar