Hvorfor hører ikke barna etter?

Da jeg første gang leste boka "How to talk so kids will listen & Listen so kids will talk” leste jeg også litt om forfatterne og deres bakgrunn.

Boka var skrevet på 80-tallet av to damer med permanent og 80-talls klær og inkluderte blant annet tips til bedre måter å oppdra barna på enn med juling! - noe som gjorde at jeg tenkte: ”Dette må være utdatert og gammeldags. Hvordan kan disse 80-talls damene lære meg noe om barneoppdragelse – jeg som er en såkalt ”moderne mamma”?

Det viste seg at det kunne de virkelig.

Jeg lærte snart at i løpet av årtier har ikke barn egentlig endret seg. Dette har medført til at foreldre over hele verden har vært, og er oppslukt av de vise ordene til disse damene. Hvorfor? Fordi det de sa var så relevant - er så relevant, på 80-tallet ... i dag ... og så lenge barn eksisterer.

Barn forandrer seg ikke. Men måten VI føler og måten VI reagerer på, gjør det.

Om og om igjen hører jeg foreldre som sliter med de samme problemene med barna sine.
  • Han er så sta.
  • Hun argumenterer med meg hele tiden.
  • De lytter bare ikke.
Hvordan har det blitt slik? Barn fortsetter å daglig utfordre sine foreldre ved å ignorere deres forespørsler og nekte dem å samarbeide. Hvorfor?

Her er det jeg har observert:
  1. Vi snakker for mye. Vi velmenende foreldre gjør vårt beste for å moralsk utdanne våre barn, men vi bruker altfor mange ord. Det er fullt forståelig at vi har lyst til å eksplodere etter at vi har spurt om det samme fire ganger, og det fortsatt ikke er gjort. Jeg kan ikke tro at håndkleet fremdeles ligger på gulvet! Jeg har bedt deg en million ganger - Heng opp håndkleet! Det vil aldri tørke når det ligger på gulvet, for ikke å snakke om hvor rotete det blir på rommet ditt. Alvorlig talt! Du er så ansvarsløs! Problemet er at de kun hører bla, bla, bla og det gir ingen effekt. Du kan være sikker på at håndkleet kommer til å ligge på gulvet igjen i morgen.
 
  1. Vi forbereder/advarer ikke barna nok på forhånd. Familien er på fest og barna har det kjempegøy. Plutselig skjer det et eller annet som gjør at dere må dra hjem. Du gir beskjed til barna at de må slutte med leken med en gang siden dere må hjem, og barna går i fistel, som forventet. Andre eksempler er hvis du f.eks. må et sted med barna som de ikke liker og du forventer at de oppfører seg ordentlig, men det skjer selvfølgelig ikke. Legens venterom, besøk hos en gammel grandtante, på handletur, hos tannlegen ... Vi har selvfølgelig forventninger, men innser for sent at vi burde ha forberedt barna FØR vi dro.
 
  1. Vi anerkjenner ikke følelsene deres. Ofte er raserianfall et resultat av noe vi voksne anser som ubetydelig i den store sammenhengen. Problemet er at det ikke er ubetydelig for dem, og før vi stopper opp og prøver å sette oss inn i hvor stort dette faktisk er for dem, vil ikke anfallet gå over. Ingen barn (eller voksne) klarer å høre på fornuft når de er opprørte. Atferd kan ikke forbedres før følelsene blir behandlet.
 
  1. Vi er ikke psykisk tilstede. Realiteten er at vi er travle foreldre i et travelt samfunn. Enten det er vår frakobling eller deres, stopper vi ikke nok opp og virkelig LYTTER til hva som skjer med barna våre. Jeg vet selv hvor vanedannende teknologi kan være - når jeg leser en fengslende artikkel eller en spennende bok, hører jeg ikke noe av det som skjer rundt meg. Jeg antar dette også gjelder min sønns manglende interesse for hva jeg sier når han spiller sitt favoritt PC spill....
 

Ikke fortvil! Det finnes løsninger.

Både kveldskurset mitt ”Hvordan snakke så barn lytter og lytte så barn snakker” og onlinekurset mitt "Hverdagsharmoni med barn" handler om å bygge relasjoner med barn, i motsetning til å kontrollere dem og deres humør.

Det er faktisk enkelt! Ingen tunge teorier eller filosofier - bare praktiske ferdigheter som kan brukes umiddelbart og uavhengig av kjønn, alder, økonomi eller kultur.

Praktiske ferdigheter som gir en enklere hverdag for både store og små, og skaper hverdagsharmoni!

Det gir meg en enorm glede hver gang jeg ser foreldre komme til samlingene med et åpent sinn, bruke de nye ferdighetene de har lært og møte opp uken etter i begeistret forfjamselse, når de sier "Det fungerte!"

Barn kan og vil lytte, de trenger bare å motta de riktige ordene på riktig måte.

Vi har oppstart av både kveldskurs og onlinekurs i januar. Sjekk hjemmesiden http://barnepraten.no/, eller ta kontakt for mer informasjon.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar