Hadde jeg bare hatt litt ekstra tid i hverdagen...

TID - Det er det vi ønsker oss, men likevel aldri har nok av. Jeg leste nylig et sitat som sa noe i tråd med at "Hastverk er kjærlighetens fiende".  ”Åh”, tenkte jeg ”Det kan dessverre passe på meg. Jeg har alltid hastverk.  Tolker barna mine dette til at jeg ikke verdsetter dem eller får dem til å føle seg elsket?” Det ga meg virkelig noe å tenke på.

Så hvordan kan vi klare å presse alt inn i hverdagen vår og samtidig fremstå som rolige, trygge og tilfredse ovenfor barna våre?

Vel, det er viktig å huske at ingenting er svart eller hvitt - vi er bare mennesker! Det er derfor viktig å være autentiske om våre følelser med barna våre, de vil uansett gjennomskue oss hvis vi prøver noe annet.

Tror du f.eks. at jeg har lyst til å smile tålmodig mot barnet mitt mens hun somler bort tiden med å tegne i stedet for å bli klar til å dra? NEI! Hvis jeg har en agenda (og la oss innse at stort sett har vi det) er det ikke autentisk å av meg å si "Åh, jeg ser at du har det gøy!" Når jeg egentlig har lyst til å rope "Hva er du holder på med?! Vi må gå om 5 minutter!! "

Så, hvordan kan vi gjøre vår agenda til delvis deres agenda? Hvordan kan vi få barna til å ta mer ansvar og raskere respondere på våre bedende forespørsler?

Her er 3 enkle ideer som har hjulpet meg med å få tilbake noe av tiden min i løpet av dagen og samtidig holde meg rolig i prosessen.

 
  1. Lag en jobbliste. Sett deg ned sammen med barna dine en rolig tid på dagen og diskuter - "hva må vi gjøre om morgenen? Eller ettermiddagen? Eller om kvelden?” Det må være oppgaver som er satt i henhold til barnets alder og evne. Det kan f.eks inkludere oppgaver som gjør at dere kommer dere ut om morgenen, i tillegg til oppgaver de skal ha ansvaret for Det kan ha bilder, kryss-av bokser, etiketter, borrelåser - gjør det som fungerer for dere. Uansett er det viktigste at listen gjenspeiler STRUKTUR og følges opp av barna hver dag. Nedenfor finner du en tabell med forslag til aldersbestemte oppgaver som barna kan hjelpe til med i hjemmet.
  
  1. Når listen er ferdig, følg opp oppgavene med beskrivelse eller ett ord. Barna er allerede kledd og har spist frokost - men så stoppet fremdriften opp siden de plutselig bestemte seg for å leke med hunden. I stedet for å begynne med et langt foredrag - bruk jobbdiagrammet: "Jeg ser du har fått på deg klærne og spist frokost. Neste punkt på listen er å pusse tennene". Prøv å unngå å mase, tigge, krangle eller rope. Det kan hjelpe hvis du holder deg opptatt med andre oppgaver eller forlater rommet, slik at du ikke svever over barna for å passe på. Hvis du kommer tilbake og barna fortsatt ikke er ferdig, bruk kun ett ord på en meget bestemt måte. "Tenner!"
 
  1. Reflektere. Dette vil alltid være et pågående arbeid med gode muligheter for stadig å bli bedre. Da barna akkurat hadde begynt på skolen og vi tok følge på skoleveien, kunne vi diskutere hvordan morgenen hadde gått. For eksempel, "Du kledde på deg og spiste frokost uten påminnelser i dag. Det var til stor hjelp for meg! I morgen, la oss se om du får pusset tennene dine også." Beskriv uten å klandre eller beskylde. Du kan bli møtt med rullende øyne og argumenter, men min erfaring er at jo mer regelmessig man trener på denne refleksjonen, jo mer ansvar tar de for sine handlinger.
 

Akkurat som en speider må vi alltid være forberedt. Jo mer proaktive vi kan være i å løse problemer FØR de oppstår, jo lettere kan vi takle dem på jevnlig basis og på den måten tjene litt ekstra tid om morgener, ettermiddager, til og med kvelder og helger.

Når det mislykkes, for det vil det uten tvil gjøre, tenk - "Hvordan kan jeg gjøre dette bedre i morgen?"

Og når det virker, gi deg selv en klapp på skulderen, lag en kopp te og kos deg med en god bok eller ditt favorittprogram med et smil.

Ønsker du flere tips til metoder for å forbedre din samhandling med barna dine? Barnepraten har stadig oppstart av nye kurs. Klikk her for mer informasjon om kurs, eller her for påmelding.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar