6 enkle knep til å forbedre barns selvfølelse

I ett av mine innlegg fra 2017 snakket jeg om hvordan gi barn bedre selvfølelse. Bare en liten påminnelse om forskjellen mellom selvtillit og selvfølelse: Selvtillit speiler hva vi gjør, mens selvfølelse speiler hva vi er. Jeg beskrev min selvtillit som urealistisk høy, mens min selvfølelse var det dårlig stelt med. Min siste kommentar i nevnte innlegg var derfor at nå gjenstod det bare å «reparere meg selv», altså min egen selvfølelse.

Årsaken til at jeg startet med å holde «Hvordan snakke» - kursene var nemlig for å forhindre at mine barn skulle få en like dårlig selvfølelse som jeg alltid har hatt. Jeg har dog etterhvert lært, og innsett, at skal jeg hjelpe mine barn med å få god selvfølelse, må jeg starte med meg selv. Så - nå har jeg endelig begynt, leser boka «Alt om selvfølelse» av Mia Törnblom for andre gang og har begynt med noen av øvelsene hun anbefaler. Jeg gir meg selv en liten klapp på skulderen.

Dessverre er det å jobbe med selvfølelsen hard jobbing, og jeg er bare i startgropa. Det tar tid å snu dårlig selvfølelse til en god. Som Mia sier: Selvfølelsen er som vår fysikk. Den trenger regelmessig trening for å opprettholdes. Derfor kaller jeg en god selvfølelse for en veltrent selvfølelse.

Jeg har som voksen innsett noen av konsekvensene av min dårlige selvfølelse, i tillegg til at det i boka til Mia står enda flere. Listen under er noen tegn på dårlig selvfølelse, og kanskje du kan kjenne deg igjen i en eller flere av disse:

Du føler deg som en bløff og tror at du snart vil bli avslørt

Du har problemer med å sette deg mål, da du ikke har tro på at du vil nå dem

Du er en ekspert i å tilpasse deg andre

Du gjør ting for å vise andre at du kan, i stedet for å gjøre det du har lyst til.

Du sammenligner deg konstant med andre og har det bare godt med deg selv så lenge ingen andre er bedre.

Du bruker mye energi på å fundere over hva andre tenker om deg

Du er ufokusert.

Du går ofte omkring med dårlig samvittighet.

Du ser ned på og baksnakker andre.

Du er selvopptatt

Du er misunnelig

Du styres av frykt

Du havner ofte i konflikter og føler deg misforstått

Litt av en liste - snakk om motivasjon til å ta i et tak! På den annen side – har du god og veltrent selvfølelse, kommer disse fordelene:

Du liker den du er og føler deg verdifull, uansett hvem du omgås

Du blir gladere og har det ganske enkelt morsommere

Du blir mer effektiv

Du blir mer til stede i det du gjør og vil derfor sette pris på det du har

Du sammenligner deg ikke med andre, men tar bare utgangspunkt i deg selv og dine egne forutsetninger

Du klarer å gjøre feil uten å føle deg mislykket. Du ser på feil som utvikling og erfaringer som enkelt kan gjøres om til gode historier

Det blir enklere for andre å like deg fordi du liker deg selv

Du føler tillit til at uansett hva som ksjer så vil du være i stand til å takle det.

Du tar ansvar for dine personlige relasjoner og føler deg trygg i dem

Du oppnår distanse ftil deg selv samtidig som du på alvor tar ansvar for livet ditt og hvordan du har det

Du følger dine egne drømmer og blir mer fremgangsrik, og nyter dessuten den fremgangen du har.

Din indre trygghet gjør at du sier ja når du mener det, og nei når du ikke vil.

Når jeg nå så vidt har begynt å jobbe med meg selv, fortsetter jeg selvfølgelig med å snakke med barn slik vi lærer i «Hvordan snakke så barn lytter» kursene, slik at jeg kan bygge deres selvfølelse. Det viktigste er å behandle et barn akkurat slik du ville behandlet en voksen - med respekt.

 

Her er 6 enkle knep du kan prøve:

Lytt når barnet vil fortelle noe, uten å avbryte eller spøke det bort.

Vent på barnets svar når du spør om noe.

Unngå å legge ord i munnen på barnet selv om det tar en stund før det svarer.

Skill mellom det å være og å gjøre – hvis barnet gjør noe galt, si da for eksempel: «Det var dumt gjort!» i stedet for «Det var dumt av deg».

Forsøk å unngå ordet «flink» når du roser. Ros ved å beskrive hva du ser og hva du føler, og la barnet evaluere seg selv (dette er den mest effektive metoden til å bygge barnets selvfølelse!)

Sett av 15 minutter til barnet hver dag – 15 minutter hvor du er 100% til stede og konsentrert om barnet – og du vil oppleve barnet med nye øyne!

 

Husk at barn etteraper det vi gjør, ikke det vi sier. Med andre ord; ønsker du å hjelpe barna dine til å få en veltrent selvfølelse, begynn med deg selv først, mens du tenker på de enkle knepene jeg listet over. Har du derimot selv en veltrent selvfølelse, bruker du dem kanskje allerede...

Jeg ønsker dere alle masse lykke til med å utvikle selvfølelsen til våre egne og andres barn!

 

Ønsker du å bli tryggere i foreldrerollen? Vil du ha hjelp til å kunne gi barna dine bedre selvfølelse?

For mer informasjon om kurset "Hvordan snakke så barn lytter", klikk her.

Barnepraten har også kurset: "Søsken uten rivalisering". For mer informasjon klikk her.

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar