Unngå å bruke ordet «men»! Det saboterer empatien vår...

Har du begynt å jobbe med å møte følelsene til barnet ditt? Du prøver å sette deg inn i hva hun føler og hva som kan være årsaken til at hun er så opprørt.

Du formulerer setninger som skal hjelpe henne til å selv å forstå hva hun føler og hvorfor hun føler som hun gjør.

Du speiler følelsene hennes med kroppsspråk og stemmen:

«Oj, nå ser du sint ut! Jeg skjønner at du synes det var skikkelig urettferdig at du ikke fikk den kjeksen som du hadde så lyst på,...!» 

 

Problemet er at vi er redde for at barna skal tro vi aksepterer deres negative oppførsel, og derfor saboterer vi våre gode intensjoner ved å legge til en: «men det er straks middag, og vi kan ikke ødelegge appetitten før vi skal spise!»

Eller i andre situasjoner hvor barnet er opprørt: «Jeg vet at du ikke har lyst til å dra hjem fra lekeplassen, men vi skal hente broren din.». Eller: «Jeg ser at du har veldig lyst til å fortsette å spille på I-Pad ‘en, men du vet at du kun har en time spilletid.»  

Ordet «men» tar på en måte vekk den gaven du akkurat har gitt. Det er akkurat som å si: «Jeg hører hva du føler, og nå skal jeg forklare deg hvorfor den følelsen er feil.»   

Tenk deg at du hører noen sier: «Jeg er så lei meg for at moren din har gått bort, men hun er død, du lever fortsatt og tårer vil ikke forandre noe; så gå videre!»

Selv om vi forstår at et «men» vil sabotere den empatiske setningen vår, er det likevel vanskelig å la være å slenge på dette lille ordet, slik at vi får luftet vårt fornuftige syn på saken.

 

Hvis du nå bestemmer deg for å kutte ut dette ordet i en empatisk sammenheng, hva kan du si i stedet?   

Ett forslag er: «Problemet er...»

«Du synes det er urettferdig at du ikke får ha overnattingsgjest i dag! Problemet er at i kveld har pappa og jeg planer.»

 

Nå er det ikke alltid at vi har et problem. Da kan du heller bruke: «Selv om du vet at...»

«Selv om du vet at du kun har en time I-Pad tid, har du så veldig lyst til å spille litt til!»

eller omformulere det til:

"Det er tydelig at du har så lyst til å spille litt til på I-Paden, selv om du vet at avtalen kun er 1 time spilletid."

 

Dette utrykket oppfattes ikke negativt av barnet, fordi du gir anerkjennelse til barnet for at det forstår problemet, samtidig som du lar han vite at du forstår hvor sterkt han føler i denne saken.

Med andre ord, prøv å droppe ordet «men», og i stedet erstatt det med mindre negative utrykk. Kanskje du finner noen andre gode uttrykk? Gi meg i så fall gjerne et tips ved å legge igjen en kommentar her,

 

PS! Ønsker du å lære mer om denne måten møte barna våre på? 

Inne i medlemsklubben Foreldreglede, får du mange konkrete verktøy som vil gjøre hverdagen din enklere og hyggeligere. Mange konkrete eksempler på måter hvor du i utfordrende situasjoner kan møte barna dine med respekt. 

Klikk på denne linken for mer informasjon. Nå er det sommertilbud!

 

0 kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå. Bli den første til å legge igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar