Hvordan bygge gode relasjoner med barna?

«Siw, har du tenkt å gå sånn? Du ser ut som en låvedør bakfra» konstaterte min far en kveld jeg var på vei ut døra på midten av 80-tallet.

Jeg hadde fått meg en ny Levis selebukse, og som moten tilsa på den tiden, skulle den være uten belte i livet. Jeg husker at jeg var så stolt og syntes jeg var så fin – helt til jeg hørte pappa sin kommentar.

Dette bygger ikke gode relasjoner.

Relasjonen mellom min far og meg har dessverre aldri vært den beste. Det å stadig bli møtt med kritikk gir ikke grobunn for varme følelser, det bygger ikke gode relasjoner og det bygger ikke samarbeidsvilje!  

Jeg er likevel overbevist om at både mine foreldre og besteforeldre ønsket at barna deres skulle bli den beste versjonen av seg selv. Poenget er at de hadde helt andre «verktøy» enn vi har i dag.

Pappa fortalte en gang at hans far hadde sagt: «Barn må ikke få for mye ros. Da blir de bortskjemte.» Det var jo slik han ble oppdratt. Barna skulle sees, men ikke høres, og de skulle alltid gjøre som de ble fortalt. Dette tok han med seg da han ble «oppdrageren» i sin egen familie.

Hans verktøy var å poengtere alt vi kunne bli bedre i. Det ville motivere oss til å strekke oss mot en bedre versjon, mente han. Dermed ble min bror og jeg vant til kritikk, at ingenting var bra nok. Brøt vi reglene, fikk vi enten husarrest, eller klaps på rompa.  

I dagens samfunn er det heldigvis mer fokus på relasjonsbygging, men det er fremdeles mange som tenker at relasjonsbygging er mye dulling og dilling. Vi skal jo oppdra barna våre, skal vi ikke?

Jeg mener at det å ha fokus på god relasjonsbygging er vårt viktigste verktøy for å bygge barn som er trygge, som har en solid indre stamme, som ønsker å samarbeide og som føler seg forstått og akseptert av sine nærmeste.

Poenget er at hvis vi bygger gode relasjoner med barna våre, oppnår vi også en gjensidig respekt. Det vil automatisk gjøre forholdet vårt nærere og oppførselen til barna våre bedre. Magisk, hva?  

Så hva kan vi konkret gjøre?  

1. Vis at du er glad i barnet ditt så ofte du kan

Hver gang du f.eks møter barnet/ungdommen din når han kommer hjem, kan du gi en klem og si «Så godt å se deg». Glem jakka som ligger på gulvet, den kan du snakke om senere.

2. Ha fokus på følelsene og ikke oppførselen

Husk at barnet ditt VET hva som er riktig og galt, og hva som er forventet oppførsel – det har du fortalt flere ganger før. Problemet er at når barnet ditt får de sterke følelsene og de tar over, forsvinner fornuften og det er da de handlingene vi kaller «dårlig oppførsel» kommer.

Nettopp da er det utrolig viktig at vi ikke har fokus på handlingene, men følelsene! Det er nemlig de vi må fikse først. Klarer vi det, vil den «dårlige oppførselen» mest sannsynligvis forsvinne av seg selv...

3. Vær interessert og del fra ditt liv også!

Barna våre, spesielt ungdommene, blir ofte lei av å kun få spørsmål om hvordan det går på skolen eller treningen. Prøv å være litt interessert i det de interesserer seg for.

I tillegg er det hyggelig å dele litt av det som opptar oss også. Hvorfor skal de dele av livet sitt hvis ikke vi forteller om hva som skjer i vårt liv og om våre interesser?

4. Lag regler sammen

Det å få regler tredd ned over hodet er det ingen som liker. La barna få være med å sette reglene de skal følge. De er ofte mer fornuftige enn vi tror!

5. Ikke si konsekvent «Nei»

Tidligere var jeg alltid veldig kjapp med å si automatisk «nei» når barna spurte om noe. Etter at jeg hadde tenkt meg litt om, var det ofte at jeg angret på det raske negative svaret. Det var jo flere situasjoner, etter at jeg hørte argumentene til barna, at jeg tenkte jeg burde sagt «ja». Problemet var at da jeg først hadde sagt "nei", var det jo for sent å ombestemme seg. Kunne jo ikke gi etter da?!

Vent litt med å si «Nei!». Av og til kan det være omstendigheter som gjør at svaret i dette tilfellet kanskje burde være «ja». Hør på barnets argumenter og innspill. Kanskje reglene har gått ut på dato og bør endres

 

Jeg håper virkelig disse tipsene kan hjelpe deg til et mer harmonisk forhold til barna dine. Hvis du prøver å bruke disse tipsene, hadde det vært utrolig hyggelig hvis du tok kontakt og fortalte om erfaringene dine!

 

Vil du lære mer om hvordan du kan bygge de virkelig gode relasjonene med barna dine?

Meld deg på den GRATIS videoserien "4 steg til en enklere og hyggeligere hverdag med barna dine". Her får du akkurat de stegene jeg gikk fra å være en sinnamamma til å bli en gladmamma

Klikk her for å registrere deg og få tilgang til Steg 1 med en gang!

Ønsker deg masse lykke til med relasjonsbygging, og legg gjerne igjen en kommentar!

2 kommentarer

marie
 

Takk
Les mer...
Les mindre
  Avbryt
siw.bjorkas@lyse.net
 

Så hyggelig at du likte dette, Marie! Takk selv!
Les mer...
Les mindre
  Avbryt

Legg igjen en kommentar